9 žingsniai kaip tapti fotografu!

9 konkretūs žingsniai, kaip pradėti fotografo kelią!

1. Pradėkite nuo tinkamos įrangos.

Ji neturi būti pati brangiausia ar pan. Tiesiog jeigu jūsų tikslas fotografuoti portretus – darykite tai iš karto su portretiniu objektyvu (pvz., 50 mm f1,8 būtų pigiausias variantas pradžiai). Nefotografuokite su standartiniais prie fotoaparatų pridedamais 18-55 mm objektyvais! Tai nėra portretiniai, gražiai liejantys foną ir pan. objektyvai. Tad tikrai labai nuoširdžiai siūlau pirmą žingsnelį pasidaryti į tinkamo objektyvo įsigijimą. Tai bus milžiniškas palengvinimas jums patiems!

2. Peržiūrėkite mano Instagram profilį

Jame rasite daug įrašų ir išsaugotų istorijų su naudingu turiniu apie fotografiją. Semkitės internete įvairios informacijos apie pačią fotografiją, fotosesijas, fotoaparatą. Išnaršykite visą internetą ir Youtube.

3. Išmokite, kas yra diafragma, išlaikymas, ISO jautrumas.

Pradžiai bent susipažinkite su šiais parametrais. Fotografuoti galite ir su auto rėžimu, tačiau ilgainiui siūlau vis labiau praktikuotis pačiam reguliuojant šiuos parametrus.

4. Susikurkite savo pradinį portfolio.

Pradėkite fotografuoti drauges, artimus žmones. Tokios fotosesijos bus neįpareigojančios, jausitės drąsiau. Šių fotosesijų metu bandykite perprasti, kokia aplinka geriausiai „veikia“ nuotraukose, kaip apšvietimas daro įtaką rezultatui, pradėkite galvoti apie pozas, ką sakyti modeliui, kaip jam elgtis. Taip pat, minėtus parametrus geriausia perprasti yra būtent tokioje praktikoje. Tad per pirmąsias fotosesijas orientuokitės daugiau į MOKYMĄSI, o ne rezultatą. Rezultatai su laiku ateis savaime, kai pradėsite suprasti viską, kas vyksta fotosesijos metu.

5. Išmokite retušuoti.

Savo nuotraukas būtinai retušuokite. Tai pakels jas į dar profesionalesnį lygį. Dažnai nemokant retušuoti sako, jog specialiai neretušuoja, nes patinka natūralumas. Tačiau galbūt esmė slypi ne tame, o tame kad trūksta žinių. Galima sutvarkyti nuotrauką ir pakankamai „natūraliai“. Tačiau net ir tokiu atveju ji atrodys žymiau tvarkingiau nei visai netvarkyta. Na ir retušas galutinį vaizdą gali pakeisti per kokį 40-50 proc! Suteikti nuotraukai daugiau „vau” vaizdo, labiau išryškinti esminius dalykus. Sukurti papildomo JAUSMO nuotraukai.

P.S. Jūsų retušas pačioje pradžioje su kiekviena fotosesija gali būti, kad kardinaliai skirsis. Tai normalu! Tai jūsų stilistikos paieškos.

P.P.S. Kas nori išmokti retušo iš manęs – esu išleidusi 5 val. „Photoshop prademenų ir retušavimo kursą“! Būtinai peržiūrėkite!

6. Praneškite pasauliui, kad fotografuojate!

Susikurkite soc. medijas, įsikelkite ten turimas nuotraukas. Pagalvokite, galbūt galite iš karto investuoti šiek tiek ir į internetinę svetainę – ji priduos daugiau užtikrintumo klientams ir atrodys, kad rimtai žiūrite į savo šį naują etapą. Savo asmeninėse paskyrose visiems savo draugams paskelbkite, jog fotografuojate. Paprašykite ir savo draugų pasidalinti šia žinia. Eikite į FB grupes ir skelbkite apie save – ieškokite, kas nori fotosesijų. Turite suprasti, kad pačioje pradžioje JŪS turite ieškoti klientų, nes kol kas klientai dar pas jus patys neateis. Tik po kiek laiko visas šis įdirbis atsipirks ir klientai patys pradės jus atrasti. Suveiks ir „iš lūpų į lupas” reklama iš buvusių klientų, bei žinoma soc. tinklai irgi prisidės prie žinomumo.

7. Fotografuokite nemokamai arba už simbolinę kainą.

Pirmą sezoną galite fotografuoti nemokamai, jeigu norite bandyti gauti kuo daugiau patirties ir kuo spartesniu žingsniu tobulėti. Siūlau rinktis šį variantą tiems, kurie žengia pačius pirmuosius žingsnius. Arba fotografuokite už simbolinę kainą, jeigu jaučiate, kad jau susitvarkote su parametrais ir sugebėsite pateikti „padoriai“ kokybišką nuotrauką klientui.

8. Kelkite kainą.

– kiekvieną sezoną;
– kada jaučiate, kad patobulėjote;
– kai jau nebespėjate visų norinčių fotografuoti, nes jau per daug turite klientų.

Tinkamai pakėlus kainą, klientų sumažės, tačiau uždirbsite tiek pat arba net daugiau! Jeigu pakėlėte kainą per daug – klientų sumažės ir uždirbsite žymiai mažiau. Jeigu pakėlėte per mažai – na, tikriausiai išliks panašus klientų skaičius ir nežymiai padidėjusios/pamažėjusios pajamos.

9. Nuolat tobulėkite.

Seminarai, online kursai, individualūs kursai pas patinkančius fotografus, įvairūs video internete, Instagram įrašai apie fotografiją (dabar tikrai daug kas dalinasi naudinga informacija ir savo patirtimi) – kuo daugiau semkitės žinių ir įkvėpimo. Tačiau esminis dalykas – PRAKTIKA! Visos perskaitytos knygos ar peržiūrėti video jūsų įgūdžių nepatobulins. Tai duos tik jūsų mintims suvokimą KAIP reiktų daryti. Tačiau KAS jums gausis, priklauso tik nuo jūsų pačių.

Kiekvienas mes esame unikalus, kiekvienas pradedame savo kelią skirtiname lygyje. Tad nepamirškite ir tai, kad vieni gali žymiai sparčiau judėti, kitiems gali tekti ilgiau paplušėti.

Parašykite komentarą