Kodėl svarbu išmokti pačiam nusistatyti visus fotoaparato parametrus (M rėžimas)?

Iš pradžių aš visada fotografuodavau A rėžimu, tai reiškia, kad aš pati nustatau, kokia bus diafragma, o išlaikymą ir ISO fotoaparatas pats automatiškai parinkdavo pagal savo įsivaizdavimą. Ir viskas atrodydavo beveik gerai.

Tačiau vieną kartą bažnyčioje pastebėjau, kad fotoaparatas padaro labai šviesią nuotrauką, nors būtų galima tą šviesumą „pataupyti” ir nusistatyti geresnius parametrus, kurie sukurti kokybiškesnę nuotrauką. Konkrečiai šiuo atveju, fotoaparatas užkeldavo labai smarkiai ISO, dėl to foto tapdavo šviesesnė, tačiau atsirasdavo daug triukšmo.

Viena pradedančioji fotografė neseniai man siuntė savo nuotraukas, kad šiek jas patvarkyčiau. Ten netgi dienos metu fotografuojant tuo pačiu A rėžimu, ISO buvo labai smarkiai sukeltas, kai realiai tiek reiktų jo nebent fotografuojant naktį.

Taigi tąkart supratau, kad atėjo laikas man pačiai suvokti, kaip trys pagrindiniai nustatymai – diafragma, išlaikymas ir ISO jautrumas – vienas nuo kito priklauso.

Pagaliau pradėjau fotografuoti M (manual) rėžimu – tokiu, kur tu PATS turi nustatyti juos visus tris. Iš pradžių tikrai buvo sunku persilaužti, labai greit neidavo susivokti, tai ką konkrečioje situacijos reikia man dabar susukioti tuose nustatymuose. Tačiau su laiku viskas apsiverčia ir pasidaro labai aišku!

O kai pradėjau fotografuoti M rėžimu, pasirodo, kad beveik visose bažnyčiose įmanoma išsiversti be jokių blyksčių (ne paslaptis, kad man jos ir šiaip nelabai patinka…). Ir išgauti tikrai pakankamai kokybiškas nuotraukas, kiek leidžia ten esantis apšvietimas.

Tad ateinančiuose įrašuose pakalbėsiu būtent apie tai KAIP FOTOGRAFUOTI M RĖŽIMU. Pasistengsiu kuo paprasčiau papasakoti apie tris pagrindinius fotoaparato nustatymus: diafragmą, išlaikymą ir ISO jautrumą.

Beje, visą tai bus pritaikoma ir telefonams, tel. kameroje įsijungus PRO rėžimą.

Parašykite komentarą